wiersz o wakacjach

Temat: interpretacja wyników - prośba
Chodzi o wyniki badania krwi mojej 13-letniej córki. Wizyta lekarska dopiero w przyszłym tygodniu a mnie niepokoi rozmaz: LYM 53% (powyżej normy) MXD 10,3% (powyżej normy) NEUT 36,6% (poniżej normy) Pozostałe wyniki morfologii w normie. Jeżeli ktoś mógłby mi wyjaśnić co oznaczają te wartości to będę wdzięczna.
Źródło: topranking.pl/1849/interpretacja,wynikow,prosba.php



Temat: interpretacja wyników - prośba
  renik napisał(a): Chodzi o wyniki badania krwi mojej 13-letniej córki. Wizyta lekarska dopiero w przyszłym tygodniu a mnie niepokoi rozmaz: LYM 53% (powyżej normy) MXD 10,3% (powyżej normy) NEUT 36,6% (poniżej normy) Pozostałe wyniki morfologii w normie. Jeżeli ktoś mógłby mi wyjaśnić co oznaczają te wartości to będę wdzięczna. Powtarzam za Piotrem         WYNIKI DO INTERPRETACJI PODAJE SIE W CALOSCI lacznie z normami, bo te bywaja rozne w zaleznosci od metody oznaczania :) i dopiero takie wyniki mozna zinterpretowac Pozdrawiam
Źródło: topranking.pl/1849/interpretacja,wynikow,prosba.php


Temat: Interpretacja wyników krwii i moczu.
Witam ! Poproszę o interpretację wyników krwi i moczu, które były robione po tym jak zauważyłem u siebie dość silne drżenie rąk. WBC 6,4 RBC 4,79 HGB 9,3 HCT 0,446 MCV 93,1 MCH 1942 MCHC 20,9 PLT 208 LYMPH% 0,367 MXD% 0,089 NEUT% 0,544 LYMPH# 2,3 MXD# 0,6 NEUT# 3,5 RDW-SD 42,2 PDW 11,1 MPV 9,5 P-LCR 0,211 WAPŃ - 2,1 mmol/l ŻELAZO - 120 mikrogramów/dl MAGNEZ - 1,8 mikrogramów/dl I teraz wyniki moczu GLU negative BIL* small KET negative SG =1,030 BLD negative ph 5,0 PRO* trace UGB 3,2 umol/L NIT negative LEU negative Osoba o ktorej przeprowadzono badania jest mężczyzną, ma 18 lat, waży 60 kg. Wyniki wydają mi sie być całkiem dobre, może to drżenie rąk spowodowane być na tle nerwicowym,...
Źródło: topranking.pl/1850/interpretacja,wynikow,krwii,i,moczu.php


Temat: prosba o interpretacje wynikow badania krwi..
prosba o interpretacje wynikow badania krwi.. Witam Pania Doktór... Mam prosbe o interpretacje wynikow badania krwi, zrobilam je w czwartek ale nasza dr. niestety jeszcze nie moze nas przyjac.. Juz wczesniej ... na wadze...nasza lekarz zlecila badania krwi... podam parametry i bede wdzieczna jesli pani zechce zobaczyc i ocenić; WBC 10.47 %NEUT 16.2 %LYMPH 64.5 %MONO 9.2 %EOS 4.4 %BASO 0.5 %LUC 5.1 #NEUT 1.7 #LYMPH 6.76 #MONO 0.96 #EOS 0.47 #BASO 0.05 #LUC 0.54 RBC 4.03 HGB 11.6 HCT 32.7 MCV 81.3 MCH 28.7 MCHC 35.3 RDW 13.00 HDW 2.74 PLT 649 MPV...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,76787429,76787429,prosba_o_interpretacje_wynikow_badania_krwi_.html


Temat: interpretacja wyników badań
interpretacja wyników badań Witam i proszę o ocenę wyników badań mojej 4,5-letniej córki. Dziecko nie choruje, ma powiększone węzły chłonne i zmiany skórne alergiczne. leukocyty 7,9 erytrocyty 4,95 hgb 13,1 hematokryt 40,1% MCV 81 MCH 26,5 MCHC 32,7 płytki krwi 243 anizocytoza erytrocytów 14,9% LYM% 64,0% (38-60) MXD% 14,1% NEU% 21,9% (27-51,0) LYMPH 5,1 MXD 1,1 NEUT 1,7 RDW-SD 37,7 (39-52,5) PDW...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93098256,93098256,interpretacja_wynikow_badan.html


Temat: Pani doktor prosze o interpretacje wynikow badan
Pani doktor prosze o interpretacje wynikow badan P. Doktor prosze o interpretacje wynikow badan. Corka ma 17 miesiecy. Wyniki przepisuje dokladnie jak mam napisane. W nawiasach normy Hematokryt HCT - 32.9 ... (80.0 - 99.9) MCHC - 36.5 (33.0 - 37.0) MCH - 27.9 (27.0 - 31.0) RDW-SD - 30.4 (37.0 - 54.0) Plytki krwi PLT - 329 (150 - 400) MPV - ... - 40.0) wart.b. MXD - 0.3 ( - ) % MXD - 5.3 (1.0 - 16.0) wart.b. NEUT - 1.7 ( - ) % NEUT - 27.4 (45.0 - 78.0) Pani doktor moim zdaniem niektore wyniki odbiegaja od normy, ale byc moze to sa prawidlowe normy do wieku dziecka i nie trzeba sie martwic. Dziekuje serdecznie za odpowiedz i pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94574790,94574790,Pani_doktor_prosze_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: Podwyższone CK, TSH i FT3 9-miesięczniak!!
Podwyższone CK, TSH i FT3 9-miesięczniak!! Ze względu na lekkie "tyły" naszego synka (opóźniona motoryka" i obniżone napięcie mięśni), dostaliśmy skierowanie od neurologa na badanie krwi: Morfologia pełna, TSH, FT3, FT4 i CK. Bardzo proszę o interpretację wyników, niektóre z nich nas niepokoją: WBC 6,76 LYMPH 4,37 LYMPH% 64,6 NEUT 1,87 NEUT% 27,7 MONO 0,33 MONO% 4,9 EO 0,18 EO% 2,7 BASO ... powtórzyć badania? te były wykonywane o 8.00 rano więc dziecko nie było po "wysiłku". Będę wdzięczna za odpowiedź.:)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97527383,97527383,Podwyzszone_CK_TSH_i_FT3_9_miesieczniak_.html


Temat: analiza krwi i moczu u 2,5 latki
Witam ponownie Panie doktorze, z uwagi na poprzedni b.wysoki poziom RBC po 11 dniach powtórzyłam badanie krwi u 2,5 letniej Zuzi, oto wyniki: WBC 7,4 10^3/uL RBC 4,96 10^6/uL HGB 13,7 g/dl HCT 39,5 % MCV 79,6 fL MCH 27,6 pg MCHC 34,7 g/dl PLT 314 10^3/uL LYMPH% 65,1 % MXD% 9,6 % NEUT% 25,3 % LYMPH# 4,8 10^3/ul MXD# 0,7 10^3/ul NEUT# 1,9 10^3/ul RDW-CV 34,9% PDW 11,8 fL MPV 9,1 fl P-LCr 19,5 % ROZMAZ: granulocyty podzielone 26 % granulocyty kwasochłonne 2,0 % limfocyty 70,0 % monocyty 2,0 % Martwi mnie poziom LYMPH%-za wysoki, NEUT%- za niski,granulocyty w rozmazie - za niski, a limfocyty za wysoki?!!! O co chodzi w tym badaniu, co to się dzieje? Jak wspomnałam u Zuzki nie widzę żadnych niepokojących objawów, oprócz pocierania dłonią oczu i szyi (okolistycznie po badaniu OK).Panie Doktorze proszę o interpretację i wskazówki. Dziękuję, a z okazji nadchodzących imienin, życzę wszelkiej pomyślności. Anna
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72617031,72617031,analiza_krwi_i_moczu_u_2_5_latki.html


Temat: Wyniki badan krwi , dziecko 8 miesięcy
Wyniki badan krwi , dziecko 8 miesięcy Proszę o interpretację W wynikach jest znacznie podwyższona PLT 557, LYMPH 71,7, poniżej NEUT 18,6 Coto może oznaczać? Inne wartości mieszczą się w normach...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,73170861,73170861,Wyniki_badan_krwi_dziecko_8_miesiecy.html


Temat: Proszę o interpretacje wyników krwi
Proszę o interpretacje wyników krwi Wyniki badań mojego 6 miesięcznego synka: WBC 8.03 NEUT 29.6 [%] LYMPH 57.5 [%] MONO 6.8 [%] EO 5.7 [%] BASO 0.4 [%] RBC 4.87 HGB11.9...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,81684378,81684378,Prosze_o_interpretacje_wynikow_krwi.html


Temat: Prosze o interpretacje wynikow morf.krwi
Prosze o interpretacje wynikow morf.krwi Panie doktorze, prosze o interpretacje wynikow krwi mojego 2letniego dziecka. Dodam tylko ze maly od wrzesnia chodzi do zlobka i przeszedl kilka infekcji, ale ostatnio chorowal 2 tygodnie temu(przeziebienie). Zdecydowlam sie zrobic badanie gdyz skora dziecka ostatnio poszarzala i zrobily sie lekkie cienie pod oczami. dziekuje za interpretacje WBC 7.7 RBC 3.8 HGB 10.9 HCT 30.1 MCV 79.2 MCH 28.7 MCHC 36.2 RDW-CV 12.4 LYMPH + 51.2 3.9424 neut 43.1 3.3187 MIXED 5.7 0.4389 PLT 286 PDW 11.6 MPV 10.3 P-LCR 26.5 %
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,87707548,87707548,Prosze_o_interpretacje_wynikow_morf_krwi.html


Temat: prośba o interpretcję wyników
prośba o interpretcję wyników witam.odebralam dzis wyniki badan krwi 3 miesiecznego synka. poniewaz wizyte w poradni patologii niemowl. mamy dopiero w piatek a one wygladaja mi na nie za dobre( wedlug podanych zakresow) bardzo prosze o interpretacje, bo sie strasznie denerwuje. WBC 7.18 neut 0.60 lymph 5.62 mono 0.52 eo 0.39 baso 0.05 rbc 3.99 hgb 11.6 hct 31.7 mcv 79.4 mch...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91157043,91157043,prosba_o_interpretcje_wynikow.html


Temat: wyniki badań-pyt.do p. dr
wyniki badań-pyt.do p. dr Proszę o interpretację wyników rozmazu krwi neutrofile segmentowane 27% eozynofile 8% bazofile 1% limfocyty 59% monocyty 5% morfologia LYM 55.6% MXD% 15.4% NEU 29% NEUT# 1.5 OB po 1h 14 niektóre wyniki są poza zakresem normy co to może oznaczać?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91854492,91854492,wyniki_badan_pyt_do_p_dr.html


Temat: guzek w dole jarzmowym,podwyższone monocyty i limf
K/uL, Neut 31,2% Lym 56,4% Mono 6,4% Eos 2,7% BASO 0,4% Luc2,9 % RBC 5,07 M/uL HGB 13,1 g/dL HCT 36,8% MCV 72,6 fL MCH 25,8 pg CH 25,7 pg MCHC 35,6 g/dL RDW 13,4 % PCT 0,37% PDW 38,5%Mikrocytosis ++ Loft Shift + Micro 8,5% Hypo 0,1% Micro / Hypo 62,9% Mikroskopowa ocena rozmazu krwi Gran. obojętn. o jądrze pałeczkowatym 1% ... Bardzo proszę o interpretację wyników :( Pozdrawiam MD
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,100354496,100354496,guzek_w_dole_jarzmowym_podwyzszone_monocyty_i_limf.html


Temat: rozmaz krwi
rozmaz krwi Witam proszę o interpretację wyników morfologii i rozmazu krwi. Mój synek ma rok, jest zdrowy, ma apetyt, ładnie przybiera. Badanie robiłam profilaktycznie. WBC 7,6 RBC 4,57 HGB 12,1 HCT 34,6 MCV 75,7 (norma 76-91) PLT 263 LYMP% 73,7 (norma 25-50) MXD% 0,0 NEUT% 0,0 (norma 25-60) LYMP 5,6 MXD 0,0 NEUT 0,0 MCH 26,5 RDW-SD 30,7 (norma 31-54) PDW 10,3 MPV 9,3 P-LCR 20,2 MCHC 35 Rozmaz mikroskopowy: podzielone 10% kwasochłonne 2% limfocyty 82% monocyty 6% Bardzo zmartwiły mnie wyniki rozmazu. Co one mogą oznaczać? pozdrawiam i z góry dziękuje za...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,89986952,89986952,rozmaz_krwi.html


Temat: LUC w rozmazie automatycznym - 11,2%!!!
LUC w rozmazie automatycznym - 11,2%!!! Bardzo proszę o interpretację badań, bo chyba oszaleję z niepokoju. Mój syn ma 4,5 roku, waży 20 kg. Zaniepokoił mnie bardzo wynik krwi, szczególnie poziom LUC: %: Neut 21,5 Lymph 49,4 Mono 14,5 Eo 2,7 Baso 0,7 Luc 11,2 rozmaz ręczny: Segmenty 26 Eozynofile 4 Limfocyty 56 Monocyty 14. Lekarka prowadząca kazała odczekać miesiąc i powtórzyć badanie, ale jak czytam co może oznaczać tak wysoki poziom LUC to nie mogę spać i funkcjonować. Bardzo proszę o pomoc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77044224,77044224,LUC_w_rozmazie_automatycznym_11_2_.html


Temat: Morfologia - za dużo LYMP i PLT?????
Morfologia - za dużo LYMP i PLT????? Prosze o interpretację wyników badania krwi 2,5 latka. W wyniku wyszło,że maluch ma za dużo: LYMPH - 55.9 PLT - 450 za mało jest natomist: NEUT - 37.5 PDW - 8.7 MPV - 7.5 P-LCR - 8.3% OB po godzinie 6 mm. dodam, że maluch był 2 tygodnie temu lekko przeziębiony (tylko katarek i kaszelek;...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,78806082,78806082,Morfologia_za_duzo_LYMP_i_PLT_.html


Temat: Prośba o interpretację wyników badań
Prośba o interpretację wyników badań Prosze o interpretacje wyników badań krwi i moczu 9-miesięcznej córeczki. Oto one: HCT-35,6 RBC-4,75 HGB-13,4 WBC-9.3 MCV-74,9 MCHC-37,6 MCH-28,2 RDW-CV-11,1 PLT-350 PDW-10,1 MPV-8,6 P-LCR-16,0 NEUT-1,5(wart b.) NEUT-16,3(%) LYMPH-6,9(wart b.) LYMPH-73,7(%) MXD-0,9(wart.b.) MXD-10,0(%) Mocz analiza ogólna Barwa -jasno-żółta aprzejrzystość- klarowny ph 5,0 ciężar właściwy 1.015 białko nieobecne glukoza nieobecna bilirubina nieobecna urobilinogen prawidłowy ciała ketonowe nieobecne azotyny nieobecne krew nieobecna mocz osad: nabłonki płaskie- pojedyńcze w polu widzenia śluz pojedyńcze pasma w polu widzenia leukocyty- 2-4 w polu widzenia bakterie liczne w polu widzenia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,80957967,80957967,Prosba_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: Morfologia i żelazo - Interpretacja wyników
Morfologia i żelazo - Interpretacja wyników Witam Mój 3 letni syn miał w lipcu usuwany 3 migdał. Podczas operacji stracił bardzo dużo krwi. Po zabiegu wymiotował krwią. Wyniki morfologii po operacji: Ht:22.4 %, Hb: 7.5 %, E-2.88 M/ul, L- 7.6tys/ul, Pł: 184 tys/ul. Przez miesąc podawałam mu Ferrum 2 x 5 ml. Powtórzyliśmy badania i oto odebrane dziś wyniki: Żelazo 38.8 µg/dl WBC 4.34 10^3/uL %NEUT 26.4 % %LYMPH 53.4 % %MONO 9.7 % %EOS 4.7 % %BASO 0.7 % %LUC 5.1 % # NEUT 1.15 10^3/uL # LYMPH 2.32 10^3/uL # MONO ... g/dL RDW 13.1 % HDW 3.16 g/dL PLT 194 10^3/uL MPV 8.5 fL Bardzo proszę o pomoc w interpretacji tych wyników. Wizytę u pediatry mamy "dopiero" w piątek. z góry dziękują...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,84480034,84480034,Morfologia_i_zelazo_Interpretacja_wynikow.html


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań
Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań Witam Mój 3 letni syn miał w lipcu usuwany 3 migdał. Podczas operacji stracił bardzo dużo krwi. Po zabiegu wymiotował krwią. Wyniki morfologii po operacji: Ht:22.4 %, Hb: 7.5 %, E-2.88 M/ul, L- 7.6tys/ul, Pł: 184 tys/ul. Przez miesąc podawałam mu Ferrum 2 x 5 ml. Powtórzyliśmy badania i oto odebrane dziś wyniki: Żelazo 38.8 µg/dl WBC 4.34 10^3/uL %NEUT 26.4 % %LYMPH 53.4 % %MONO 9.7 % %EOS 4.7 % %BASO 0.7 % %LUC 5.1 % # NEUT 1.15 10^3/uL # LYMPH 2.32 10^3/uL # ... 34.8 g/dL RDW 13.1 % HDW 3.16 g/dL PLT 194 10^3/uL MPV 8.5 fL Bardzo proszę o pomoc w interpretacji tych wyników. Wizytę u pediatry mamy "dopiero" w piątek. z góry...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,84506242,84506242,Prosze_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow_badan.html


Temat: Interpretacja morfologii krwi obwodowej - pomóżcie
Interpretacja morfologii krwi obwodowej - pomóżcie Witam wszystkich, dzisiaj otrzymałam wyniki badań morfologii krwi obwodowej. Błagam pomóżcie mi w ich interpretacji, bo przyznam że się trochę zdenerwowałam. WBC 6,35 G/L norma 4,10-10,90 NEUT 3,00 G/L norma 1,60-7-60 LYM 2,77 G/L norma 0,8-4,4 MONO 0,45 G/L norma 0,10-0,90 EOS 0,12 G/L norma 0,00-0,50 BASO 0,01 G/L norma 0,01 NEUT% 47,2% norma 40,0-70,0 LYM% ... czerwonych (OB) 21mm norma 0-12 H Błagam pomóżcie mi w interpretacji tych wyników. Szczególnie niepokoją mnie te przy których jest litera H i litera L - czyli LYM% i odczyn opadania...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,92023374,92023374,Interpretacja_morfologii_krwi_obwodowej_pomozcie.html


Temat: IMMUNOCHEMIA;jakie normy??PILNE
IMMUNOCHEMIA;jakie normy??PILNE Wynik IMMUNOCHEMI to; TSH 1,48[ulU/ml] FSH 62,02[mlU/ml] LH 25,38[mlU/ml] Estradiol 31,97 [pg/ml] Testosteron 5,01[ng/ml]Prosze o podanie jakie sa normy dala tych poszczegolnych hormonow.Szczegolnie dla fsh i lh,bo znalazem tylko normy w jednoskach U/L i nie moge nigdzie znalezc przelicznika na mlU/ml w ktorych moj wynik zostal podany!Czy moze jest jaks strona w necie na ktorej sa normy dla obu jednostek,mi niestety nie udalo sie takiej znalezc!Ps:nigdzie tez nie moge znalezc norm dla nastepujacych czynnikow z rozmazu krwi; wart.b.NEUT[10^3/ul], %NEUT[%], wart.b.LYMPH[10^3/ul], %LYMPH[%], wart.b.MONO [10^3/ul], %MONO[%], wart.b.EO[10^3], %EO[%],wart.b.BASO[10^3/ul], %BASO[%] Niestety narazie bardzo czesto mam robione te badania,i bez sensowne patrzenie w te cyferki troche mnie irytuje,znajac normy bede mogl sobie chociaz jakos to poukladac w matematyczna calosc tzn.bede wiedzial czy jakis czynnik spada czy wzrasta,oczywiscie interpretacja calosci nalezy do mojego doktora,ale ja tez straram sie choc odrobine z tego zrozumiec! Z gory dziekuje osobie ktora poswieci swoj czas i mi to poda.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,20706709,20706709,IMMUNOCHEMIA_jakie_normy_PILNE.html


Temat: INTERPRETACJA WYNIKÓW BADAŃ KRWI 2 LATKA
INTERPRETACJA WYNIKÓW BADAŃ KRWI 2 LATKA WITAM! CZY KTOŚ MOŻE ZINTERPRETOWAĆ LUB PODAĆ JAKIEŚ NAMIARY NA STRONĘ WWW Z DANYMI NORMY DLA DZIECI 2-3 LETNICH? KIEDYŚ JUZ BYŁ TAKI POST, ALE ... HCT - 36.0 % MCV - 78.8 MCH - 28.0 MCHC- 35.6 PLT + 474 X 10 3 LYMPH% 44.5 MXD% 16.4 NEUT% 39.1 LYMPH# 3.5 X 10 3 MXD# 1.3 X 10 3 NEUT# 3.1 X 10 3 RDW-SD - 31.3 PDW - 10.4 MPU - 8.7 P-LCR - 15.8 OB - 36 GRANULOCYTY PAŁECZKOWATE - 1 PODZIELONE - 50 KWASOCHLONNE...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,9225953,9225953,INTERPRETACJA_WYNIKOW_BADAN_KRWI_2_LATKA.html


Temat: Wyniki morfologii - prośba o interpretację
Wyniki morfologii - prośba o interpretację Witam, mój 18-miesięczny synek miał robioną morfologię krwi. Nie znam się na tym, dopiero mamy umówioną wizytę u lekarza i nie wiem czy wszystko jest prawidłowe. Mam w związku z tym prośbę, podam tutaj wyniki badań a jeśli któraś z mam się orientuje to może powie czy jest ok? WBC 8,4 K/uL -NEUT 1,8 K/uL -NEUT%...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,33357448,33357448,Wyniki_morfologii_prosba_o_interpretacje.html


Temat: Prośba o interpretację wyników
Czy ktoś mógłby coś powiedzieć na temat wyników badań krwi i moczu mojej córki (15 miesięcy). W styczniu były robione badania podczas pobytu w szpitalu (szpital z powodu wymiotów i odwodnienia), a drugie badania już w przychodni, żeby sprawdzić czy wszystko w porządku jest. Wyniki ze stycznia: Ht - 32,9% Hb - 11,6g% MCV - 76,1 fl MCHC - 35,2 % MCH - 26,8 pg Erytr - 4,33 Leuko - 14,1     rozmaz: neut - 83,8 lymph - 13,5 mono - 2,4 eo - 0,1 baso - 0,2 Płytki: 329 mocz: w normie, leukocyty: 8-12 wpw Wyniki z końca lutego: leuk - 7,8 erytr - 4,24 Hb - 10,9 Ht - 31,9 MCV - 75,2 MCH - 25,8 MCHC - 34,3 RDW - 15,2 MPV - 7,3 Płytki - 315 rozmaz: neut - 23,2 lymph - 63,9 mono - 9,6 eo - 2,6 baso 0,7 żelazo: 72 neytrofile segmentow - 23 granulocyty kwasochł -...
Źródło: topranking.pl/1849/11,prosba,o,interpretacje,wynikow.php